Balkan Ülkeleri Müzikleri
Kalp ritminizi değiştirecek kadar hareketli ve coşkuludur ‘Balkan Müzikleri’. Neşeli, ritmik yapısının yanında kanlı savaşların, göçlerin ve nice yaşanmışlıkların izlerini taşır. Bu yüzdendir ki şarkıların sözleriyle müzikleri farklı sularda yüzer.
Balkan müzikleri, Doğu Roma, Osmanlı gibi pek çok ırktan ve farklı dine mensup toplumun ortak kültürü ve etkileşimiyle ortaya çıkmıştır. Romanların ve Slavların kendi müziklerinin sentezi, balkan müzik türüne dönüşmüştür. Onca farklı dili konuşan pek çok milletin ortak dili müzik olmuştur. Bu ezgiler Arnavut’un Sırp’ın Boşnak’ın yıllarca omuz omuza yaşamış balkan komşularının ortak acısı, neşesidir.
Kültürel olduğu kadar enstrümantal açıdan da bir hayli zengindir. Trompet, akordeon, mandolin, gayda, gitar, klarnet, darbuka, davul gibi birçok enstrüman ile tam bir müzik şöleni oluşturur. Notaların ruhuna işlemiştir bu çeşitlilik, armoni zenginliğiyle de ruhumuzu dinlendirir. Ortak geçmişe sahip olduğumuz için de Türk müziği ile oldukça benzerlik gösterir. Komşularımızın duygularına ortak olmak istiyorsanız, nerede bir balkan şarkısı duysanız keyfiniz yerine geliyorsa ya da yeni yeni keşfediyorsanız, bu listemiz tam size göre 🙂
Arnavutluk Müziği
Arnavutça : Muzika Shqiptare ) Arnavutluk ülkesi ve Arnavut toplulukları ile ilişkilidir . Müzik , ülkede uzun bir geleneğe sahiptir ve kuzeydeki Gheg’lerden Güney’deki Tosklara kadar bölgesel çeşitliliği ile tanınır . Arnavutları kırsal ve uzak dağlarda yaşayarak kültürlerini derebeylerinden korumaya zorlayan ülkenin uzun ve çalkantılı tarihinden güçlü bir şekilde etkilenen ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır .
Çeşitli Arnavut halk müziği , monofonik ve çok sesli stilleri, tepkileri , koro, enstrümantal ve vokal müziği içerir. Her bölgenin tarihini, dilini ve kültürünü yansıtan benzersiz bir müzik geleneği vardır . Çok sesli şarkı söyleme ve şarkı biçimleri esas olarak Güney Arnavutluk’ta bulunurken, Kuzey’de bunlar ağırlıklı olarak tek seslidir. Arnavut izo-polifonisi , UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası ilan edildi . Gjirokastër’de her beş yılda bir düzenlenen Gjirokastër Ulusal Folklor Festivali, geleneksel Arnavut müziğinin sergilendiği önemli bir mekandır.
Arnavut müziği, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileriyle antik İlirya ve Antik Yunanistan’a kadar uzanır . Arnavutluk genelinde arenalar, odeonlar , tiyatro binaları ve amfi tiyatrolar gibi arkeolojik buluntularda açıkça görülmektedir . Antik İliryalıların ve eski Yunanlıların yaşadığı bölgelerde eski dansçıların, şarkıcıların ve müzik aletlerinin tapınaklarının, kütüphanelerinin, heykellerinin ve resimlerinin kalıntıları bulunmuştur.
Kilise ilahileri , Arnavutluk’ta erken Orta Çağ boyunca Berat , Durrës ve Shkodër gibi dini merkezlerde korolar veya solistlerce icra edildi . Arnavutluk’taki Orta Çağ, koro müziği ve geleneksel müziği içeriyordu . Arnavut kökenli bir şarkıcı, besteci ve müzik yenilikçisi olan Shën Jan Kukuzeli , bilinen en eski müzisyenlerden biridir.
Arnavutluk ve Arnavut diasporasından Arnavut kökenli uluslararası üne sahip çağdaş müzisyenler arasında Action Bronson , Elvana Gjata , Ava Max , Bebe Rexha , Dua Lipa , Era Istrefi , Albert Stanaj , Dafina Zeqiri , Gashi , Ermal Meta , Enca , Elhaida Dani , Noizy , Unikatily , ve Rita Ora . Klasik müzik alanındaRame Lahaj, Inva Mula , Marie Kraja , Saimir Pirgu ve Ermonela Jaho ve Arnavutluk Bilimler Akademisi üyesi besteci Vasil Tole dahil olmak üzere birçok Arnavut soprano ve tenor uluslararası tanınırlık kazandı .
Bosna Hersek (Boşnak) Müziği
Bosna Hersek’teki kırsal halk gelenekleri arasında haykıranlar, polifonik ganga ve “ravne pjesme” (düz şarkı) stillerin yanı sıra droneless gibi enstrümanlar gayda, ahşap flüt ve šargija. gusle boyunca bulunan bir enstrüman Balkanlar, antik çağlara eşlik etmek için de kullanılır. Slav epik şiirler. Ayrıca Boşnak türküleri de var. Ladino dil, bölgenin Yahudi nüfusundan türetilmiştir.
Bosna Müziği Orta Bosna, Posavina, Drina vadi ve Kalesija. Genellikle iki kemancı ve bir šargija oyuncu. Bu gruplar ilk önce etrafta ortaya çıktı birinci Dünya Savaşı ve 1960’larda popüler oldu. Bu, sonraki üçüncü en eski müziktir. Sevdalinka ve ilahija. Çoğunlukla eski enstrümanların farklı seçimlerinin iki veya üç üyesi olan kendi kendini yetiştiren insanlar, çoğunlukla kemanda, işten çıkarma, saz, davullar, flütler (zurle) veya tahta flüt, daha önce başkalarının dediği gibi, notalar yazılamayan, kulaktan nesilden nesile aktarılan Bosna müziğinin orijinal icracıları, aile genellikle kalıtsaldır.
Mevcut Sprecanski vadilerinin bulunduğu bölgeye yerleşmiş olan Persia-Kalesi kabilesinden getirildiği ve dolayısıyla muhtemelen Kalesija adıyla anıldığı düşünülmektedir. Bosna’nın bu bölümünde en yaygın olanıdır. Yine 1.Dünya Savaşı’nın lideri oldu ve Sprecanski doline alanında 60 yıl oldu. Bu tür müzik, Bosna, Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar’da her üç halk tarafından da beğenildi ve festivala aracılığıyla insanların sosyalleşmesine, eğlencesine ve diğer organizasyonlara uzlaşmasına büyük katkı sağladı. Kalesija’da her yıl Bosnian Festival Original müziği ile sürdürülmektedir.
Studio Kemix firması Dzemal Dzihanovic Živinice 20. yüzyılın sonlarında sanatçılarıyla birlikte bu tür müziği mükemmele taşıdı. Tamamen yeni bir modernite biçimiyle, en yaygın olanı Tuzla Kantonu ve bu müzik şehrinin beşiği Živinice Bosna’nın orijinal müzik kasabası seçildi. Şarkılar tercihen bir çift sesli. Bu müziğin özel gizli icrası olan birinci ve ikinci ses ve bazı sanatçılar Higurashi no naku ile birlikte 1968’de kaydedilen Kalejski üçlüsünü troglasju olarak söylerler.
Sevdalinka
Muhtemelen müziğin en ayırt edici ve tanımlanabilir “Bosnalı “‘sı Sevdalinka aşk ve kayıp, sevgili birinin ölümü veya kalp kırıklığı gibi üzücü konuları sıklıkla anlatan bir tür duygusal, melankolik türküdür. Sevdalinkas geleneksel olarak bir saz, bir Türk telli çalgıdaha sonra akordeon ile değiştirildi. Bununla birlikte, bazı saf yanlıların alay edeceği daha modern düzenleme, tipik olarak, akordeon ile birlikte davul çalmak, dik bas, gitarlar, klarnet ve kemanlar. Sevdalinkas, Bosna Hersek’e özgüdür. Osmanlı Bosna’sında kentsel Boşnak müziği olarak, genellikle oryantal ve bazen de Sefardi etkileriyle ortaya çıktılar. Örneğin, şehrin resmi olmayan marşı olan “Kad ja pođoh na Benbašu” Saraybosnave “Kraj Tanana Sadrvana”. Bir zamanlar olduğu kadar yaygın olmasa da Kadir Kurtagić gibi geleneksel Sevdalinka şarkıcıları, Emina Ahmedhodžić, Hašim Muharemović ve Muhamed Mešanović-Hamić, kayıtları mevcut olduğu ölçüde hala popüler.
Daha modern sanatçılar Beba Selimović, Zehra Deović, Silvana Armenulić, Safet Isović, Himzo Polovina, Zaim Imamović ve Hanka Paldum yerli olmayan araçlar kullanmış olanlar dahil akordeon, klarnet, keman ve gitar.
Ilahije i Kaside (Dini Şarkılar)
Ilahije (Anasheed) sevdalinkas’tan sonra veya önce gelen dini şarkılardır. Bu şarkılar genellikle din ile ilgili, ancak bazıları iki sevgilinin (erkek ve kadın) nasıl bir araya geldiğine dair hikayeler anlatıyor.
Bulgar Müziği
Bulgar müziği, klasik, halk müziği, popüler müzik ve diğer biçimler dahil olmak üzere Bulgaristan ülkesiyle ilişkili tüm müzik türlerini ifade eder.
Klasik müzik, opera ve balen; besteciler Emanuil Manolov, Pancho Vladigerov ve Georgi Atanasov ve şarkıcılar Ghena Dimitrova, Mariana Paunova, Boris Hristov, Raina Kabaivanska ve Nicolai Ghiaurov tarafından temsil ediliyor. Çağdaş pop sahnesinin önemli isimleri Lili Ivanova, Emil Dimitrov ve Vasil Naydenov’dur . Yurt dışında yaşayan tanınmış Bulgar sanatçılar arasında Sylvie Vartan, Kristian Kostov, Philipp Kirkorov, Lucy Diakovska, Mira Aroyo, Mikhael Paskalev, Nora Nova, Vasko Vassilev ve Ivo Papazov yer alıyor .
Bulgar Devlet Televizyonu Kadın Vokal Korosu 1990 yılında Grammy Ödülü kazandı. Bulgaristan devlet destekli ilk halk topluluklarından biri olan ve 1951’de kurulan Philip Kutev Ensemble, 1990 Grammy ödüllü albümünde de yer alıyor. Rodop Folk şarkıcısı Valya Balkanska’nın “Izlel ye Delyo Haydutin” adlı eseri Altın Disk’e kaydedildi ve 1977 yılında Voyager uzay aracı ile uzaya gönderildi.
Bulgar müziği çok çeşitli enstrümanlar kullanır. Bazı halk çalgıları, ” Saz ” (Bulgarca tambura ) veya kemençe (Bulgarca gadulka ) gibi geleneksel Asya enstrümanlarının varyantlarıdır. Geleneksel köy müziğinin bir dalı olan modern dans müziğinde genellikle daha modern tarzda enstrümanlar kullanılır.
Beğenebilecekleriniz

Balkan Şarkılarım
29 Eylül 2022
Balkan Ülkeleri
29 Eylül 2022